HPV (human papillomavirus) یا ویروس پاپیلومای انسانی نام گروه بسیار رایجی از ویروسها است. این ویروس روی پوست یا غشای مخاطی تأثیر میگذارد و بیش از 100 نوع مختلف از آن وجود دارد. معمولا در اکثر افراد هیچ مشکلی ایجاد نمیکند، اما برخی از انواع آن میتوانند باعث ایجاد زگیل تناسلی یا سرطان دهانه رحم در خانمها شوند. اصولا پزشک در صورت مشاهده شرایط غیرطبیعی در تست پاپ اسمیر یک خانم یا داشتن سن بالاتر از 30 سال، انجام آزمایش HPV را توصیه میکند. در حال حاضر، آزمایش HPV فقط برای خانمها در دسترس است و هنوز هیچ آزمایشی برای تشخیص نوع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی در آقایان وجود ندارد. با این حال، آقایان میتوانند به این ویروس آلوده شده و آن را به شریک جنسی خود منتقل کنند.
در حال حاضر، آزمایشگاه تشخیص پزشکی و مولکولی سما با روشهای استاندارد مطابق با دستورالعملهای WHO (سازمان جهانی بهداشت) در سریعترین زمان ممکن نسبت به بررسی دقیق حضور یا عدم حضور ویروس HPV در نمونههای مختلف افراد و به دنبال آن تعیین نوع ژنوتیپ ویروس اقدام مینماید. شما میتوانید از خدمات این آزمایشگاه معتبر بهرهمند شوید.
ويروس HPV چيست؟
همانطور که ذکر شد، ویروس پاپیلومای انسانی میتواند با تکثیر در بدن، نواحی خاصی از پوست یا غشا را تحت تاثیر قرار بدهد. ضایعات حاصل از آن به شکل زگیلهای رایج، زگیلهای کف پا و دست، زگیلهای صاف و زگیلهای تناسلی متغیر است (به دلیل تنوع ژنوتیپی ویروس). انواع مختلف HPV میتوانند دهان، گلو یا ناحیه تناسلی فرد را درگیر کنند؛ زیرا برای انتقال آن حتما نیازی به یک رابطه جنسی کامل نیست و تماس پوستی کافی است.
چرا آزمایش HPV انجام میشود؟
آزمایش HPV یک آزمایش غربالگری برای سرطان دهانه رحم است، اما این آزمایش به شما نمیگوید که آیا سرطان دارید یا خیر. در واقع، این آزمایش وجود HPV، ویروسی که باعث سرطان دهانه رحم میشود را در سیستم تناسلی شما تشخیص میدهد. اساسا انواع خاصی از HPV، از جمله نوع 16 و 18، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش میدهند که انواع پرخطر در نظر گرفته میشوند. دانستن اینکه آیا ژنوتیپ خاصی از HPV دارید که شما را در معرض خطر بالای سرطان دهانه رحم قرار میدهد؛ به این معنی است که شما و پزشک میتوانید در مورد مراحل بعدی مراقبتهای بهداشتی خود بهتر تصمیم بگیرید. این مراحل ممکن است شامل انجام آزمایشات بیشتر یا شروع درمان سلولهای غیرطبیعی (سرطانی) باشد.
طبق بررسیهای انجام شده، خوشبختانه عفونتهای HPV اغلب طی یک یا دو سال به خودی خود و به لطف سیستم ایمنی بدن برطرف میشوند. تغییرات دهانه رحم که منجر به سرطان میشوند معمولاً چندین سال طول میکشد تا بروز کنند، اغلب 10 سال یا بیشتر! به همین دلایل، ممکن است به جای اینکه فوراً تحت معالجه قرار بگیرید، یک دوره مراقبتی را دنبال کنید.
نحوه آماده شدن برای انجام آزمایش HPV
قبل از انجام آزمایش HPV هیچ آمادهسازی خاصی لازم نیست. با این حال، از آنجاییکه تست HPV اغلب همزمان با آزمایش پاپ اسمیر (آزمایشی که نمونه سلولی از دهانه رحم شما جمعآوری میکند تا ناهنجاریها یا وجود سرطان را بررسی کند) انجام میشود؛ میتوانید این اقدامات را انجام دهید تا هر دو آزمایش با حداکثر دقت ممکن انجام شوند:
– به مدت دو روز قبل از انجام آزمایش از رابطه جنسی، دوش گرفتن یا از استفاده از داروهای واژینال خودداری کنید.
– سعی کنید این آزمایش را در دوره قاعدگی انجام ندهید. با این که این کار قابل انجام است، اما پزشک میتواند نمونه بهتری از سلولها را در زمان دیگری جمعآوری کند.
نحوه انجام آزمایش HPV
آزمایش HPV را میتوان با استفاده از همان نمونه تست پاپ اسمیر یا با جمعآوری نمونهی دیگری از کانال دهانه رحم انجام داد. برای انجام آزمایش، پزشک شما ابزاری به نام اسپکولوم را به آرامی وارد واژن شما میکند. اسپکولوم دیوارههای واژن را از هم دور میکند تا پزشک بتواند به راحتی دهانه رحم شما را ببیند. سپس پزشک با استفاده از یک وسیله خاص از سلولهای دهانه رحم شما نمونهبرداری میکند. نمونه به سرعت به آزمایشگاه منتقل میشود.
نتیجه آزمایش مثبت به این معنی است که شما نوعی HPV دارید که ممکن است با سرطان دهانه رحم مرتبط باشد. نتیجه آزمایش منفی به این معنی است که شما هیچ یک از انواع HPV را ندارید.
آزمایشگاه تشخیص پزشکی و مولکولی سما به عنوان یکی از با سابقهترین آزمایشگاههای تشخیص پزشکی و مولکولی تهران، با برخورداری از مجربترین کارشناسان علوم آزمایشگاهی و دقیقترین دستگاهها و کیتهای تشخیص مولکولی آزمایش HPV، توانسته است تاکنون به بهترین نحو نظر جامعه پزشکی را به خود جلب کند.
بدون دیدگاه